Thursday, December 20, 2012

1. Select the right option abt

Organization of Islamic Cooperation (OIC)

a. it is a org. to safeguard the interests and ensure the progress and well-being of Muslims.
b. India is member of it
c. OIC has suspended Syria’s membership on 15th August 2012.
d. China and USA are its observer states.

1. a
3. a,c
4. a,b,c,d

Ans . 3 (a and c)
India is an Observer state in OIC, while China and USA are not even observer states.

2. Select the right option abt 


a. established 1985,HQ: Kathmandu
b. 8 members ,9 observors
c. 18th Summit will be held in New Delhi ,India  in 2013.

1. a
3. a,c
4. a,b,c

Ans - 2 wl b hld in Kathmandu ,Nepal in 2013

------------------------------------------------------------------- -------------

3- South Asian Free Trade Area or SAFTA is an agreement reached at the 12th SAARC summit held in

a. Pakistan
b. India
c. Sri Lanka
d. Maldives

Ans - Islamabad,Pakistan (2004)

4.  ADDU declaration has to do with

d. WTO

Ans. SAARC ....Addu is the second largest city of Mamldives (capital is Male), where 17th SAARC conference was held. (September 2011).The leaders of SAARC Nations, issued a 20-points declaration here, which is known as “Addu Declaration”.Theme of this Addu summit : Building Bridges.

 5. Thimphu Statement has to do with ?

a. Trade
b. Climate Change
c. Media 
d. Terrorism

Ans . Climate Change 


6.  The recommendations of the Naresh Chandra Task force include 

a. Army be given management of Sino-Indian borders and India should become more assertive in dealing with China.
b. Army should  involve in direct combat with naxals.
c. Defence ministry should set up a bureau of politico-military affairs .
d. Chairman Chiefs of Staff Committee (CoSC) should have a fixed tenure of two years and will be rotated among the three services (Army, Navy, Airforce). 

1. a,b,c
2 . a,b,d
3 . a,c
4 . a,c,d

Ans- a,c,d --- According to it recommendations -Army should not involve in direct combat with naxals but army should establish more training institutes in Naxal areas.

 7.  Which of the following is true ? 

a.  Shia wanted Prophet Muhammad’s son-in-law Ali to be appointed as Caliph (politico-social leader) of Muslim community.
b. Shia chose Abu Bakr, a close Companion of the Prophet Muhammad, as the Caliph (politico-social leader) of Muslim community.
c. Bashar Al- Assad is a Sunni Muslim
d. 75% of Syria’s population is Shia Muslims.

 Ans -  option is a is correct 

8 . Which of the following is false ?

a. In January 2011, revolution in Tunisia marked the start of the so-called Arab Spring. 
b. Bahrain ,Saudi oppose Assad in Syria since they have a Sunni majority population and Assad is a Shia
c. OIC has suspended Syria’s membership.
d. Ban ki Moon was appointed as the joint U.N.-Arab League special envoy to Syria to settle down the Syrian crisis, in Feb

Ans - option d was Kofi Annan

 9.  Chabahar  is a port in ?

a. Iran
b. Myanmar 
c. Libya
d. Turkey

Ans- it is Iran ..India is doing  investment upto $100 million in the Chabahar Port Development project. 

10 . Lord’s Resistance Army 

a. is  a group originated in Northern Uganda as a movement to fight for the rights of the Acholi people. 
b. spread of LRA activity = Uganda, Congo, South Sudan, CAR. 
c. LRA under Kony’s command has been accused of abducting children and turning them into vicious child soldiers. 

which of the above is right ?

1. a
2. a,b
3. a,b,c

Ans - a,b,c

11. Which is false ?

a. First Nuclear Security Summit, was held in Washington in 2010.
b. Second Nuke security Summit was held in Seoul (South Korea) in 2012.
c. Third Nuke Security summit will be held in Netherlands in 2014.
d.  India does not attend them since it is not party to the NPT.

Ans. India attended ...altough it is not party to the NPT.

12 .Delaram Zaranj Highway also known as Route 606 is in ?

a.  Iran
b. Pakistan
c. Syria
d. Afghanistan

Ans. Afghanistan ... India totally financed this project. (about 600 crore rupees).Border Roads Organization (BRO) of India, has constructed this highway.Construction started in 2005, and in 2009 the road was opened for public use.During the construction of this highway,Taliban killed about 130 workers, including 4 Indians from BRO.

13. When we are talking abt Omar Al Bashir..we are talking abt ?

a . Tunisia
b.  Mali
c.  Sudan
d.  Saudi Arabia

Ans - Sudan...International Criminal Court (ICC) in The Hague issued an arrest warrant against Omar Al Bashir in 2008.but nt yet arrested.


14. Regarding South Sudan 

a. India was the first country from Asia to open its Consulate in Juba the capital of South Sudan, in 2007.
b. Our VP led a high level delegation to attend the Independence Day celebrations in Juba.
c. India is a major destination for medical treatment by South Sudanese and a large number of South Sudan nationals travel to India.


1. a
2. a,b
3. a,b,c

Ans - all are true

Country Capital
Kazakhstan Astana
Kyrgyzstan Bishkek
Tajikistan Khorugh
Turkmenistan Ashgabat
Uzbekistan Tashkent

 Which in the above is wrong a pair ?




Blog Archive